Gennem de seneste par år er der opstået voldsom og pludselig interesse blandt mange danskere om at oprette eller stifte sin egen virksomhed eller oprette sit eget selskab. Det at træde uden for de traditionelle vilkår som ansat på en virksomhed, og i stedet blive selvstændig forretningsmand, eller det at oprette et selskab enten alene eller sammen med en eller flere forretningspartnere, er i den seneste tid blevet et meget interessant emne blandt mange danskere. Overvejer du at oprette et selskab kan det klart anbefales at du og dine eventuelle kompagnoner opretter et anpartsselskab (også kendt som et ApS), frem for et aktieselskab (også kendt som et A/S), i hvert fald til at begynde med. Oprettelse af ApS er nemlig en del lettere end det at oprette et aktieselskab, og i forbindelse med oprettelse af ApS løber du som stifter også en langt mindre risiko hvis det skulle vise sig at stiftelsen af dit eller jeres selskab skulle gå galt på den ene eller den anden måde.
Krav til oprettelse af ApS
Selvom det er en del nemmere at oprette et ApS frem for et A/S, især for folk der er forholdsvis uerfarne med hensyn til oprettelsen af sådanne selskaber, er der naturligvis også nogle krav til oprettelsen af dit ApS. Det vigtigste at bide mærke i er at der som krav til oprettelse af ApS er et selskabskapital på minimum 50000 kroner. Dette betyder at du som minimum skal indskyde halvtredstusinde kroner i dit selskab før du kan få lov til at stifte dit anpartsselskab og for at dette kan få sit eget CVR-nummer. De 50000 kroner kan enten skaffes som egentlige penge, eller kan indskydes som værdier, for eksempel i form af ejendom, biler, maskiner og værktøj alt sammen med en samlet værdi på mindst 50000 kroner. Derudover er det nødvendigt for et ApS at have flere forskellige formaliteter på plads før det kan blive godkendt og stiftet. Selskabet skal både have et navn, et regnskabsår, en direktør, et klart formål samt en del andre ting. Ud over alt dette er det selvfølgelig nødvendigt for stifteren eller stifterne at skrive under på stiftelsen af anpartsselskabet. Det kan anbefales at tage kontakt til en advokat med forstand på oprettelse af ApS for at du er sikker på at du har styr på alle disse formaliteter.
Forskellene mellem oprettelse af ApS og oprettelse af A/S
Som nævnt tidligere ligner et aktieselskab og et anpartsselskab hinanden en god del af vejen, med der er dog nogle væsentlige forskellige mellem de to. En af de faktorer der meget tydeligt gør en forskel mellem de to selskabstyper er kravene til oprettelsen samt den mindst krævede selskabskapital i forbindelse med stiftelsen af et selskab. Selskabskapitalen for oprettelse af ApS er som bekendt 50000 kroner, men for et aktieselskab er der tale om hele 500000 kroner. Derudover er der selvfølgelig det faktum at et aktieselskab kan have uendelige ”ejere” i form af aktiekøbere eller aktionærer, hvilket ikke er en mulighed ved ApS.