E-cigaretter og sundhed: Det skal du vide

e-cigaret

E-cigaretter er mere udbredt end nogensinde før, og det lader til, at disse elektroniske cigaretter er kommet for at blive. Gennem årerne har der været stor debat om e-cigaretter og sundhed, hvor der har været mange delte meninger.

E-cigaret: Værd at vide om sundhed og helbred

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det ikke er sundt at ryge på en e-cigaret. Selvom det i flere omgange har vist sig at være et sundere alternativ til tobaksrygning, så ændrer det ikke på, at det ikke er decideret sundt. Skal man endelig ryge, så vil det dog være langt bedre at vælge e-cigaretter frem for almindelig cigaretter.

Britiske myndigheder har tidligere været fremme i medierne og udtalt, at det skulle være 95 % mindre skadeligt at vælge e-cigaretter frem for almindelige cigaretter. Der er desuden lavet mange tilsvarende forskningsforsøg, hvor man har undersøgt, hvorvidt det er skadeligt at ryge på en e-cigaret.

Det er endnu ikke blevet videnskabeligt bevist, hvorvidt det skader lungerne at inhalere dampe og stoffer fra en e-cigaret eller ej. Væsken man hælder i en e-cigaret indeholder nikotin og smagsstoffer, som kan have en vis sundhedsfare. Nikotin skaber afhængighed, så det vil naturligvis aldrig blive et sundt valg. Dog skal man samtidig huske på, at man ikke bliver udsat for tjære eller andre skadelige kemikalier, der kan have stor indflydelse på sit helbred.

Der er flere bivirkninger ved optagelse af nikotin i kroppen, hvilket du skal være opmærksom på, uanset om du foretrækker en e-cigaret eller en almindelig cigaret. De mest almindelige bivirkninger omfatter bl.a. hjertebanken, kvalme og sure opstød. Det hænger helt naturligt sammen med, at nikotin øger blodtrykket, og det får hjertet til at banke hurtigere.

Selvom det sjældent sker, er det reelt set muligt at dø af nikotinforgiftning. I den anledning er børn særligt udsatte.

Ingen entydige konklusioner om e-cigaretter og sundhed

Selvom der er blevet offentliggjort rigtigt mange resultater fra diverse forskningsforsøg, er det umuligt at drage en entydig konklusion. E-cigaretter er fortsat relativt nyt, og man kan derfor forvente, at der vil gå mange år, før man drage nogle konkrete konklusioner.

Det er vigtigt at bemærke, at sundhedsfaren kan variere fra produkt til produkt. Selvom der er blevet forsket meget på området, så er det svært at sige noget om, hvor farligt det rent faktisk er at ryge på en elektronisk cigaret. Derimod har det været muligt at drage mere entydige konklusioner, når det kommer til tobakscigaretter. Tobaksrygning kan i værste fald resultere i livsfarlige sygdomme, hvor bl.a. kræftsygdomme og hjertekarsygdomme er de mest alvorlige sygdomme. Det kan måske give grund til, at man overvejer at at vælge en e-cigaret frem for en almindelig cigaret.

Hvor lang tid der går, før man er sikre på, hvor skadelige e-cigaretter er vil være svært at sige på nuværende tidspunkt. Ikke desto mindre kan man forvente, at forskningen vil fortsætte i utallige år. Foreløbigt er der dog meget der peger på, at e-cigaretter skulle være betydeligt sundere end cigaretter. I sidste ende er det naturligvis kun dig, der skal tage valget mellem røg eller damp – eller et rygestop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *